Zase jste nemocní? Užívejte vitamín C
Vitamín C neboli kyselinu askorbovou si většina z nás spojí s funkcí imunitního systému, pomeranči nebo chřipkou. Opravdu podporuje tento vitamín imunitu? Ve kterých potravinách je ho nejvíce? Co dalšího má v našem těle na starost?
Proč je pro naše tělo vitamín C důležitý a prospěšný?
Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamín, který plní v našem těle funkci jednoho z hlavních antioxidantů. Chrání naše buňky a důležitou roli má nejen ve funkci imunitního systému. Je také nezbytný pro zdraví kůže, v procesu hojení ran a vstřebávání železa v našem těle. Zapojuje se do metabolismu tuků, konkrétně do metabolismu cholesterolu, čímž chrání náš kardiovaskulární systém. Je skvělou prevencí cévních příhod všeho druhu i aterosklerózy.
V čem jeho vitamínu C nejvíce?
Naše tělo si vitamín neumím vyrobit samo a my jsme tedy odkázáni na příjem tohoto vitamínu funkční stravou nebo vhodným výživovým doplňkem, ideálně s clean label. Pro naše tělo je však nejpřirozenější formou přijímat vitamín C ze stravy, kde se molekula vitaminu nachází v kombinaci s dalšími látkami, které zlepšují jeho funkci i vstřebávání. Jaké jsou nejlepší zdroje vitamínu C?
- červená paprika
- acerola
- šípky
- černý rybíz
- chilli papričky
- brokolice
- kapusta
- tymián
Konkrétně v červené paprice najdeme až 4x větší obsah vitamínu než v případě tolik oblíbených citrusů.
Jak správně vybrat doplněk stravy?
Leze na vás nachlazení a chcete své zdraví podpořit doplňkem stravy? Dejte si pozor na několik věcí.
- Kvalita (BIO & RAW kvalita, clean label – neobsahuje zbytečné barviva, příchutě a konzervanty, kterými zatížíte játra)
- Množství vitamínu (sáhněte po variantě minimálně 500 mg)
- Vstřebatelnost (u běžných produktů je vstřebatelnost 7-8 % z celkového množství)
- Forma (lipozomální forma vitamínu C zlepšuje jeho vstřebatelnost až na 95 %)