Prošlé potraviny

Nový hit? Supermarket s prošlým zbožím

Když nakupujete v supermarketu, většinou si pečlivě prohlížíte etikety. Sledujete nejenom složení výrobků, pokud jde o sacharidy, tuky, bílkoviny a různá éčka, ale i datum spotřeby.

Pokud byste zjistili, že jde o prošlý výrobek, určitě byste ho nekoupili. Naopak byste na něj ještě upozornili obsluhu – prošlé výrobky totiž supermarket prodávat nesmí. Stejně byste pravděpodobně postupovali i v případě, že by výrobek měl poškozený obal. U potravin, například těch vakuovaných totiž tato skutečnost má vliv i na jejich kvalitu. Ovšem v Dánsku vznikl řetězec, který si naopak zakládá na tom, že prodává prošlé věci – a překvapivě slaví úspěch.

Lidé se prali o potraviny

Na dánském ostrově Amager, který je součástí Kodaně, vznikla nedávno první pobočka řetězce Wefood. Jejím cílem je prodávat výrobky, které zákazníci klasických supermarketů nechtějí. Mají totiž prošlou záruční dobu, případně také obal neodpovídá představám kvalitního zboží. Je poškozený. Přitom nejde o akci, na které by mohl někdo zbohatnout. Zisk si na své konto připíše pouze jedna charitativní organizace. Záměr se ukázal jako dobrý. Říjnové otevření prodejny znamenalo ohromný zájem lidí, kteří se o nabízené potraviny téměř prali.

Snaha zabránit vyhazování

Legislativa v Dánsku nemá problém s prodejem potravin, které jsou již po záruční lhůtě. Musí ale splňovat dvě podmínky. Především jejich prodejem a konzumací nesmí v žádném případě vzniknout nějaké zdravotní riziko. Za druhé musí být na obalu dané potraviny přesně vyznačeno datum její spotřeby. Také je třeba prozkoumat, zda jsou potraviny stále ještě vhodné k jídlu, což se děje jak čichem, tak zrakem. Potraviny jevící jakékoli, byť sebemenší známky zkažení jsou samozřejmě nepřípustné. Výrobky k prodeji poskytují různé společnosti, ovšem nabídka závisí na konkrétních dárcích. Plusem je, že ceny jsou ve Wefood zhruba poloviční proti jiným obchodům. Podobné iniciativy vznikají i jinde ve světě, například ve Francii či Velké Británii. Snahou je zabránit plýtvání potravinami. Organizace OSN totiž upozorňuje, že se každý rok ve světě vyhodí asi 1,3 miliardy tun potravin.