nejvyšším obsahem bílkovin

Seznam produktů s nejvyšším obsahem bílkovin

Ne každý ví, co je to protein, jakou roli hraje v lidském těle a jakou má funkci. Protein je látka, která se skládá z aminokyselin. Vzhledem k tomu, že naše tělo není schopno tvořit všechny aminokyseliny, některé z nich k nám přichází díky proteinu. Protein tvoří důležitou součást jídelníčku jakékoliv osoby. Ten je nejdůležitějším stavebním materiálem, je zapojen do tvorby svalové tkáně. To je důvod, proč je protein tak ceněn sportovci a všech, kteří chtějí získat svalovou hmotu. Z tohoto důvodu je důležité, aby dítě, získalo proteiny, které mu pomáhají k vývoji těla. Pokud je nedostatek proteinu, mohou se narušit endokrinní žlázy. Může se také změnit složení krve, poruchy mozkové činnosti, má dopad i na imunitní systém.  Přesto stejně jako tuk a sacharidy mohou ve větší míře i proteiny poškodit tělo.

Pozor na některé potraviny, které obsahují protein!

Některé živočišné produkty, které obsahují protein, obsahují velké množství cholesterolu a tuků, stejně jako často, mají vysoký obsah kalorií.

Potraviny s nejvyšším obsahem bílkovin

Aby bylo možné správně nastavit množství bílkovin ve stravě, je třeba vědět, jaké produkty obsahuje a kde je ho nejvíce. Zde uvádíme produkty běžně se vyskytující na jídelníčku většiny lidí:

Vajíčka. Ideální a cenově nejdostupnější zdroj bílkovin pro člověka. Ty obsahují velké množství proteinů (sedmnáct procent), a mají vysokou biologickou hodnotu, protože obsahují mnoho esenciálních aminokyselin;

Tvaroh. Produkt, který se vyskytuje ve stravě každého sportovce, obsahuje čtrnáct procent bílkovin. Jeho výhodou je, že na rozdíl od vajec má dlouhou dobu stravitelnosti. Navíc obsahuje hodně tuku, proto je nejlepší koupit potravinu s nízkým obsahem tuku;

Mléko. Pro mnohé z nás spolu s vejci, je hlavním zdrojem bílkovin. Mléko je bohaté na aminokyseliny a jeho biologická hodnota je dokonce vyšší než ve vejcích. Uvědomte si, že nemusí nutně konzumovat odstředěné mléko, pokud tuk nepřesahuje 2,5%;

Sýr obsahuje třicet procent bílkoviny;

Drůbež. Nízká kalorická hodnota, vysoký obsah bílkovin, snadná absorpce produktu v těle;

Hovězí maso. Obsahuje dobré pro trávení živočišné bílkoviny. Jídlo je lepší požít vařené nebo dušené, nejzdravější a výživné je jíst mladé hovězí od jednoho do dvou let;

Játra. Játra obsahují dvacet pět procent proteinu, tento výrobek je nízkokalorický;

Ryby. Dietní výrobek, vyznačující se tím, že přítomnost proteinu je od patnácti do dvaceti pěti procent, v závislosti na druhu. Největší množství proteinů je možno nalézt v lososu, tuňákovi, makrele, parmice.