Zdravá zmrzlina

Zdravá zmrzlina pomůže vašemu srdci

Zmrzlina. Většina z nás si nedokáže představit léto bez kopečku pořádné chutné zmrzliny. Osvěží v horkých letních dnech, pochutnáte si na ní. Odborníci na výživu nás ovšem od její konzumace zrazují. Obsahuje spoustu kalorií navíc, ve smetanové je zbytečně moc tuku, ovocná se zase doslazuje. Jenže zmrzlina může i pomáhat, nemusí být škodlivá. Alespoň to se nám snaží dokázat italský kardiolog Valerio Sanguigni.

Nejlepší jsou kakaové boby a zelený čaj

Už jako dítě Valerio Sanguigni miloval zmrzlinu. Jako dospělý se stal lékařem, ale ani to ho od vášně ke zmrzlině neodradilo. Naopak. Protože se jako kardiolog, tedy specialista na lidská srdce a jejich léčbu zabýval vytvořením elixíru na posílení srdce, v jeho hledáčku se opět ocitla zmrzlina. Vytvořil zmrzlinový recept, který je podle jeho názoru doslova nášupem antioxidantů. Zkoumal vlastnosti potravin, které obsahují hodně antioxidantů, látek, jehož pomáhají v boji proti volným radikálům v lidském těle a mají tedy silný pozitivní vliv i na srdeční a cévní systém. Zjistil, že kakaové boby, zelený čaj a také sušené ovoce obsahují skutečně hodně antioxidantů a navíc o ně nepřicházejí ani při nízkých teplotách. Proto z těchto ingrediencí vytvořil zmrzlinu jménem Powellnux.

Testy potvrdily účinek

Ovšem než si budou na zdravé mražené pochoutce zamlsat první zákazníci, ještě to nějakou chvilku potrvá. Zatím byla v jedné severoitalské laboratoři vyrobena testovací várka, konečná zmrzlina pak v jedné z římských mrazíren. K testům zmrzliny se propůjčilo čtrnáct dobrovolníků od 20 do 38 let. Po pozření zmrzliny následovaly krevní testy a zkouška jízdy na rotopedu. Podle Sanguigniho antioxidanty ze zmrzliny pomáhají srdeční činnosti a povzbuzují i výkony na rotopedu. Zhruba dvě hodiny po snězení ledové pochoutky ukazovala krev dobrovolníků zvýšené množství polyfenolů, které rozšiřují cévy. Prokázalo se tedy, že zmrzlina o určitém složení dokáže pozitivně ovlivnit zdraví.