Prospěšné vlastnosti olivového oleje
Olivový olej je přírodní látka vhodná pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zejména infarktu a mozkové mrtvice. Jako u všech rostlinných olejů, neobsahuje cholesterol a pomáhá snižovat hladinu v krvi.
Olivový olej je velmi prospěšný pro trávicí systém,zlepšuje činnost žaludku, střev, slinivky břišní a jater, podporuje hojení žaludečních a duodenálních vředů. Olivový olej má mírný projímavý účinek. Ti, kteří trpí zácpou,by měli každé ráno vypít na lačný žaludek lžičku oleje. Doporučuje se k léčbě hemoroidů.
Vysoce kvalitní olivový olej obsahuje:
- Mastné kyseliny zvláštní forma (omega-3), které jsou schopny vylučovat škodlivý cholesterol;
- Fenolové sloučeniny, které mají protizánětlivé účinky;
- Mononenasycené tuky, brání vzniku aterosklerózy a závažnému onemocnění, jako je rakovina;
- Vitaminy A, D, E, K jsou nezbytné pro zdravé fungování vnitřních systémů člověka;
- Kyselina linolová je schopna urychlit proces obnovení vnitřního a vnějšího poškození;
- Olivový olej přispívá k normalizaci krevního tlaku, jakož i hojení ran a vředů.
Mnozí se ptají, zda je možné každé ráno před snídaní konzumovat olivový olej. Určitě ano, vzhledem k tomu, že živiny z tohoto produktu se vstřebávají rychleji, což naše tělo jen ocení.
Takže než si připravíme vydatnou snídani, můžeme pomoci tělu lépe pracovat a naplnit svůj den energií a zdravím lžičkou olivového oleje.
Výhody příjmu olivového oleje
Olivový olej, pokud se pije na lačný žaludek, působí příznivě na funkci lidských orgánů:
- Stimulace motorické funkce střeva. Tato skutečnost je prokázána vědecky;
- Zabraňuje všem typům rakoviny spojené s trávicím ústrojím;
- Podporuje vstřebávání živin. Je rovněž prokázáno, že spotřeba olivového oleje normalizuje proces pohybu potravy ze žaludku do tenkého střeva, zpomaluje tento proces a zlepšuje vstřebávání živin a trávení;
- Snižuje kyselost žaludku. Produkt se skládá z látek, které neutralizují škodlivé účinky žaludeční kyseliny, které způsobují pálení žáhy a reflux, tvoří druh ochranného filmu na vnitřních stěnách žaludku a zabraňuje přebytečné kyselosti;
- Snižuje pravděpodobnost žlučových kamenů a podporuje rozpouštění a odstranění stávajících středních kamenů v těle;
- Pomáhá snížit negativní dopady kouření. Olej v tomto případě pomáhá odstranit přebytečný obsah nikotinu a snížení negativních důsledků jeho dopadu;
- Snižuje nevolnosti způsobené kocovinou, vytváří prostředí, které pomáhá zabránit absorpci alkoholu v žaludeční stěně;
- Má analgetický účinek.