vlastnosti olivového oleje

Prospěšné vlastnosti olivového oleje

Olivový olej je přírodní látka vhodná pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zejména infarktu a mozkové mrtvice. Jako u všech rostlinných olejů, neobsahuje cholesterol a pomáhá snižovat hladinu v krvi.

Olivový olej je velmi prospěšný pro trávicí systém,zlepšuje činnost žaludku, střev, slinivky břišní a jater, podporuje hojení žaludečních a duodenálních vředů. Olivový olej má mírný projímavý účinek. Ti, kteří trpí zácpou,by měli každé ráno vypít na lačný žaludek lžičku oleje. Doporučuje se k léčbě hemoroidů.

Vysoce kvalitní olivový olej obsahuje:

  • Mastné kyseliny zvláštní forma (omega-3), které jsou schopny vylučovat škodlivý cholesterol;
  • Fenolové sloučeniny, které mají protizánětlivé účinky;
  • Mononenasycené tuky, brání vzniku aterosklerózy a závažnému onemocnění, jako je rakovina;
  • Vitaminy A, D, E, K jsou nezbytné pro zdravé fungování vnitřních systémů člověka;
  • Kyselina linolová je schopna urychlit proces obnovení vnitřního a vnějšího poškození;
  • Olivový olej přispívá k normalizaci krevního tlaku, jakož i hojení ran a vředů.

Mnozí se ptají, zda je možné každé ráno před snídaní konzumovat olivový olej. Určitě ano, vzhledem k tomu, že živiny z tohoto produktu se vstřebávají rychleji, což naše tělo jen ocení.

Takže než si připravíme vydatnou snídani, můžeme pomoci tělu lépe pracovat a naplnit svůj den energií a zdravím lžičkou olivového oleje.

Výhody příjmu olivového oleje

Olivový olej, pokud se pije na lačný žaludek, působí příznivě na funkci lidských orgánů:

  • Stimulace motorické funkce střeva. Tato skutečnost je prokázána vědecky;
  • Zabraňuje všem typům rakoviny spojené s trávicím ústrojím;
  • Podporuje vstřebávání živin. Je rovněž prokázáno, že spotřeba olivového oleje normalizuje proces pohybu potravy ze žaludku do tenkého střeva, zpomaluje tento proces a zlepšuje vstřebávání živin a trávení;
  • Snižuje kyselost žaludku. Produkt se skládá z látek, které neutralizují škodlivé účinky žaludeční kyseliny, které způsobují pálení žáhy a reflux, tvoří druh ochranného filmu na vnitřních stěnách žaludku a zabraňuje přebytečné kyselosti;
  • Snižuje pravděpodobnost žlučových kamenů a podporuje rozpouštění a odstranění stávajících středních kamenů v těle;
  • Pomáhá snížit negativní dopady kouření. Olej v tomto případě pomáhá odstranit přebytečný obsah nikotinu a snížení negativních důsledků jeho dopadu;
  • Snižuje nevolnosti způsobené kocovinou, vytváří prostředí, které pomáhá zabránit absorpci alkoholu v žaludeční stěně;
  • Má analgetický účinek.