Maquiberry

Maquiberry jako superpotravina

Maquiberry, jinak Aristoteliachilensis, je bobulovité ovoce, kterému se říká magické ovoce. Je podobné našim borůvkám, má velikost asi 0,6 cm a původem je z Jižní Ameriky, z Chile. Přispívá výrazně k dobrému zdraví a dlouhověkosti. Stává se z něj populární doplněk výživy, který spolu s ostatními superpotravinami jako je populární Acaiberry, Goji nebo Chia, dokáže pozitivně ovlivnit náš život.

Maquiberry je fialové ovoce a roste na stromě menšího vzrůstu v oblasti Jižní Ameriky, Argentiny a Chile. Maqui bobule a listy se velmi dlouho používají v tradiční medicíně tamních obyvatel pro léčení. Podle ORAC a dalších zdrojů patří Maquiberry mezi nejsilnější antioxidanty na světě a podle výzkumů předčí dokonce Goji a Acai.

Prospěšnost Maqui

  • podporuje proces hubnutí
  • zvyšuje hladinu naší energie
  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje zdraví srdce
  • pomáhá zrychlovat náš metabolismus
  • omlazuje náš organismus a bojuje proti stárnutí
  • podporuje obranyschopnost organismu a naši imunitu
  • je označován jako brain food a podporuje mozkové funkce
  • redukuje stres
  • působí jako výrazný stimulant
  • působí antibakteriálně
  • nejsilnější antioxidant
  • odbourává volné radikály
  • podporuje trávící procesy v těle
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • čistí a detoxikuje organismus
  • snižuje riziko civilizačních chorob
  • podporuje regeneraci a vytrvalost

Cenné látky i účinky

Plody Maquiberry byly používán hlavně indiány kmene Mapuche při léčbě mnoha jejich onemocnění a pro získání síly a vytrvalosti. Spousta antioxidantů obsažených v Maqui snižuje záněty a chrání buňky před působením volných radikálů.

Výzkumy prokázaly, že například antokyany jsou vysoce převládající antioxidační sloučeninou, která se nachází v celých plodech Maqui i ve šťávě. Podle studie, která byla publikována v časopise PhytochemicalAnalysis, obsahují čerstvé plody v průměru 138 miligramů antokyanů na 100 gramů. V sušené podobě obsahují ale ještě více, a to neuvěřitelných 212 miligramů na 100 gramů. Antioxidační sloučeniny ve formě antokyanů v čerstvých či drcených sušených plodech pomáhají chránit tělo před škodlivými účinky zmíněných volných radikálů. Jedná se vlastně o nestabilní atomy, jako třeba cigaretový kouř nebo jiné znečištění. Ty mohou poškodit DNA a způsobit nemoci a zdravotní problémy souvisejícím s věkem.