Maquiberry jako superpotravina
Maquiberry, jinak Aristoteliachilensis, je bobulovité ovoce, kterému se říká magické ovoce. Je podobné našim borůvkám, má velikost asi 0,6 cm a původem je z Jižní Ameriky, z Chile. Přispívá výrazně k dobrému zdraví a dlouhověkosti. Stává se z něj populární doplněk výživy, který spolu s ostatními superpotravinami jako je populární Acaiberry, Goji nebo Chia, dokáže pozitivně ovlivnit náš život.
Maquiberry je fialové ovoce a roste na stromě menšího vzrůstu v oblasti Jižní Ameriky, Argentiny a Chile. Maqui bobule a listy se velmi dlouho používají v tradiční medicíně tamních obyvatel pro léčení. Podle ORAC a dalších zdrojů patří Maquiberry mezi nejsilnější antioxidanty na světě a podle výzkumů předčí dokonce Goji a Acai.
Prospěšnost Maqui
- podporuje proces hubnutí
- zvyšuje hladinu naší energie
- posiluje imunitní systém
- zlepšuje zdraví srdce
- pomáhá zrychlovat náš metabolismus
- omlazuje náš organismus a bojuje proti stárnutí
- podporuje obranyschopnost organismu a naši imunitu
- je označován jako brain food a podporuje mozkové funkce
- redukuje stres
- působí jako výrazný stimulant
- působí antibakteriálně
- nejsilnější antioxidant
- odbourává volné radikály
- podporuje trávící procesy v těle
- snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
- čistí a detoxikuje organismus
- snižuje riziko civilizačních chorob
- podporuje regeneraci a vytrvalost
Cenné látky i účinky
Plody Maquiberry byly používán hlavně indiány kmene Mapuche při léčbě mnoha jejich onemocnění a pro získání síly a vytrvalosti. Spousta antioxidantů obsažených v Maqui snižuje záněty a chrání buňky před působením volných radikálů.
Výzkumy prokázaly, že například antokyany jsou vysoce převládající antioxidační sloučeninou, která se nachází v celých plodech Maqui i ve šťávě. Podle studie, která byla publikována v časopise PhytochemicalAnalysis, obsahují čerstvé plody v průměru 138 miligramů antokyanů na 100 gramů. V sušené podobě obsahují ale ještě více, a to neuvěřitelných 212 miligramů na 100 gramů. Antioxidační sloučeniny ve formě antokyanů v čerstvých či drcených sušených plodech pomáhají chránit tělo před škodlivými účinky zmíněných volných radikálů. Jedná se vlastně o nestabilní atomy, jako třeba cigaretový kouř nebo jiné znečištění. Ty mohou poškodit DNA a způsobit nemoci a zdravotní problémy souvisejícím s věkem.