Jedlé květy stromů, aneb dobrou jarní chuť přejeme
Jdete okolo nádherně kvetoucí třešňové aleje a přemýšlíte, zda je tato podmanivá vůně jedlá. Máte chuť vyzkoušet, jak chutná květ? Pojďte s námi mlsat.
Procházka s přidanou hodnotou
Až půjdete příště do ovocného sadu, nebo se jen projít po své vlastní zahradě, zkuste ochutnat. Jarní vůně mají velmi zajímavé příchutě a dodají vám nové podněty pro vaše chuťové buňky. Květy se navíc dají použít i v kuchyni, kde budou představovat zajímavou a chutnou ozdobu pro vaše dezerty i drinky. Co ochutnáme jako první?
Romantická třešeň a višeň
Procházíte se přírodou a slyšíte, jak se to doslova hemží užitečným hmyzem u třešní a višní. Strom je obsypaný květy. Ne všechny se ale samozřejmě promění v jedlé plody, čeká je ještě velmi dlouhá cesta. Proto se nebojte, když si kousek té krásy ponecháte pro sebe a pro své chuťové buňky. Jemně křupavou strukturu višní a třešní si oblíbíte.
Švestky připomenou známou chuť
Je zvláštní, jak moc dokáže již chuť samotného květu připomenout zralé ovoce. Ochutnejte švestky a uvidíte sami. Jen si dejte pozor na odrůdy, které jsou i v přezrálém stavu příliš kyselé. Jejich květy totiž tuto skutečnost vyjadřují také!
Jabloně si odneste domů
Zatímco křehké třešně se v podobě květů domů zřejmě v reprezentativním stavu nedonesou, tuhé lůžko jablečných květů odolá i větší dálce. Malou větvičku s květy následně můžete použít při kreativním vaření. Bílé květy hrušní i jemně růžové jabloně vám domů přinesou radost a zajímavou chuť.
Květinová kuchyně
Květy ovocných stromů můžete použít jako jedlou ozdobu pro dezerty. Zejména s čokoládou si skvěle rozumí a tvoří nerozlučnou kombinaci. Vynikající je ale použití květů z ovocných stromů například pro dezerty s mascarpone. Použít navíc můžete i zavitá poupata. Vydrží déle krásná.
A co vy? Na který květ se vydáte jako první? Máte možnost porovnávat chutě jednotlivých odrůd?