Zero waste: 5 tipů, jak vařit bez odpadu

Zero waste: 5 tipů, jak vařit bez odpadu 

Při běžném vaření jsme zvyklí využívat jen některé části potravin. Zbytečně se tak ochuzujeme o cenné a přínosné látky, které v sobě potraviny skrývají. Jak na lepší využití potravin, které si kupujeme?  

Zelenina, která je již unavená 

Je logické, že si trochu seschlou zeleninu nedáme s chutí na chléb nebo přímo na talíř. Rozhodně se jí ale nemusíme zbavovat. Přirozené sesychání je jen projevem odvlhčení tkání. Stále je ale zelenina ve výborné kvalitě. Můžeme ji tak použít například do polévky. Stačí daný kousek povařit, ochutit a následně rozmixovat. Bohatá chuť i textura polévky budou tou nejlepší odměnou. 

Slupky od brambor se neloupou 

V bramborových slupkách je nejvíce vitamínů a vy byste je vyhazovali? Obsahují důležité vitamíny C i B, ale také zdroj vápníku. Až příště budete chystat bramborovou kaši, jedině z celých brambor. Bez loupání.  

Starší pečivo výborně zužitkujete 

Zejména pokud si kupujete kvalitní celozrnné pečivo, moc dobře to znáte – je škoda vyhodit byť jen jeden kousek chlebu nebo veky. To ale nebude potřeba. Když se již blíží doba spotřeby pečiva, nebo je již gumové a pro běžnou konzumaci nevhodné, dají se s ním stále dělat psí kusy. Můžete jej nakrájet a osmahnout, následně jej použít jako přílohu k polévce. Vytvořte si žemlovku, topinky, nebo třeba nákyp. Také chleba obalený ve vejci se může hodit jako příjemná svačinka.  

Zbytky kořenové zeleniny 

Udělali jste si z mrkve vynikající salát a zbyly vám odřezky? V žádném případě je nevyhazujte, jen pokud máte doma králíky, korelu, šneky, nebo třeba žížalí kompostér, kam byste je mohli umístit. Zbytky kořenové zeleniny se skvěle hodí na vynikající vývar.  

Ještě jeden tip na závěr – cibulové slupky použijte do oblíbeného bylinkového čaje. Stačí je jen povařit společně s majoránkou po dobu 15 minut, čaj osladit a máte vynikající tip na imunitu. 

Každý den se v kuchyni vyhodí obrovské množství potravin, které by přitom šly ještě skvěle využít. Naučit se zpracovávat potraviny do posledního kousku znamená nejen šetřit peníze, ale i životní prostředí. Navíc tak objevíte nové chutě a recepty, které by vás jinak nenapadly.

Zero waste v kuchyni – začněte jednoduše

Filozofie zero waste (život bez odpadu) není o tom, že musíte všechno dokonale zužitkovat. Jde spíš o uvědomělý přístup – přemýšlet, jak danou surovinu využít naplno. Zkuste si uvařit podle jednoduchého pravidla: nejdřív spotřebuj, co už doma máš. Díky tomu snížíte plýtvání a ušetříte i za nákupy.

Další způsoby, jak využít potraviny beze zbytku

  • Listy a nať z mrkve, celeru nebo ředkviček – rozmixujte je s olivovým olejem, česnekem a oříšky, získáte domácí pesto plné vitamínů.
  • Ovoce s měkkou slupkou – přezrálé banány využijte do lívanců nebo smoothie, jablka na kompot nebo koláč, pomerančové kůry k provonění cukru.
  • Parmezánová kůrka – při vaření polévky nebo omáčky ji přidejte do hrnce. Dochutí jídlo a dodá mu jemně sýrovou vůni.
  • Zeleninové natě – nať z petržele, kedlubny či červené řepy lze nasekat a usušit jako domácí dochucovadlo.
  • Bramborové a jablečné slupky – upečte je v troubě s trochou oleje a soli. Získáte křupavé chipsy bez zbytečného odpadu.

Jak správně skladovat potraviny, aby déle vydržely

Velká část potravin končí v koši jen proto, že se zkazí dřív, než je stihneme sníst. Pomůže správné skladování:

  1. Zeleninu ukládejte do lednice do látkových pytlíků – prodloužíte její čerstvost.
  2. Pečivo uchovávejte v papírovém sáčku, ne v plastu – zabráníte plesnivění.
  3. Bylinky zabalte do vlhké utěrky a vložte do dózy – vydrží déle svěží.
  4. Brambory a cibuli skladujte odděleně – společně se rychleji kazí.
  5. Přebytek ovoce zamrazte nebo usušte – ideální způsob, jak ho zachovat na zimu.

Domácí vývary a zeleninové základy

Zbytky kořenové zeleniny, natě i cibulové slupky se dají vařit společně do vývaru. Takový základ je ideální pro polévky, rizota nebo omáčky. Pokud ho nespotřebujete hned, nalijte ho do formy na led a zamrazte – budete mít po ruce porci domácí chuti kdykoli budete potřebovat.

Ekologický bonus: kompostujte

I přesto, že některé části potravin nevyužijete, nemusí skončit v koši. Organický odpad můžete kompostovat – buď venku na zahradě, nebo pomocí malého vermikompostéru přímo v bytě. Kompost pak využijete jako přírodní hnojivo pro rostliny nebo zahradu. Je to ekologické i ekonomicky výhodné řešení.

Jak využít zbytky zeleniny?

Zbytky zeleniny, jako jsou konce mrkve, celeru nebo petržele, využijte do domácího vývaru. Můžete je také rozmixovat do polévky nebo použít na zeleninovou pastu.

Dají se brambory jíst i se slupkou?

Ano, slupka brambor obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Stačí je důkladně omýt a vařit vcelku. Vyhněte se ale zeleným nebo naklíčeným bramborám.

Jak využít staré pečivo?

Staré pečivo lze použít na krutony, topinky, žemlovku nebo domácí strouhanku. Stačí ho usušit a rozemlít nebo nakrájet a osmahnout.

Co dělat s cibulovými slupkami?

Cibulové slupky můžete přidat do vývaru pro zlatavou barvu a plnější chuť, nebo je použít do domácího čaje s majoránkou pro posílení imunity.

Jak zabránit plýtvání jídlem v domácnosti?

Plánujte nákupy, skladujte potraviny správně a spotřebujte nejdříve ty, které se blíží konci trvanlivosti. Využívejte i méně atraktivní části surovin.

Jaké potraviny se dají zamrazit?

Zamrazit můžete ovoce, zeleninu, vývary, pečivo i bylinky. Udržují si tak výživovou hodnotu i chuť, a navíc zabráníte jejich zkáze.