Zero waste: 5 tipů, jak vařit bez odpadu

Zero waste: 5 tipů, jak vařit bez odpadu 

Při běžném vaření jsme zvyklí využívat jen některé části potravin. Zbytečně se tak ochuzujeme o cenné a přínosné látky, které v sobě potraviny skrývají. Jak na lepší využití potravin, které si kupujeme?  

Zelenina, která je již unavená 

Je logické, že si trochu seschlou zeleninu nedáme s chutí na chléb nebo přímo na talíř. Rozhodně se jí ale nemusíme zbavovat. Přirozené sesychání je jen projevem odvlhčení tkání. Stále je ale zelenina ve výborné kvalitě. Můžeme ji tak použít například do polévky. Stačí daný kousek povařit, ochutit a následně rozmixovat. Bohatá chuť i textura polévky budou tou nejlepší odměnou. 

Slupky od brambor se neloupou 

V bramborových slupkách je nejvíce vitamínů a vy byste je vyhazovali? Obsahují důležité vitamíny C i B, ale také zdroj vápníku. Až příště budete chystat bramborovou kaši, jedině z celých brambor. Bez loupání.  

Starší pečivo výborně zužitkujete 

Zejména pokud si kupujete kvalitní celozrnné pečivo, moc dobře to znáte – je škoda vyhodit byť jen jeden kousek chlebu nebo veky. To ale nebude potřeba. Když se již blíží doba spotřeby pečiva, nebo je již gumové a pro běžnou konzumaci nevhodné, dají se s ním stále dělat psí kusy. Můžete jej nakrájet a osmahnout, následně jej použít jako přílohu k polévce. Vytvořte si žemlovku, topinky, nebo třeba nákyp. Také chleba obalený ve vejci se může hodit jako příjemná svačinka.  

Zbytky kořenové zeleniny 

Udělali jste si z mrkve vynikající salát a zbyly vám odřezky? V žádném případě je nevyhazujte, jen pokud máte doma králíky, korelu, šneky, nebo třeba žížalí kompostér, kam byste je mohli umístit. Zbytky kořenové zeleniny se skvěle hodí na vynikající vývar.  

Ještě jeden tip na závěr – cibulové slupky použijte do oblíbeného bylinkového čaje. Stačí je jen povařit společně s majoránkou po dobu 15 minut, čaj osladit a máte vynikající tip na imunitu.